Összeomlás szélén áll a Föld egyik fontos rendszere

Az AMOC összeomlása katasztrofális következményekkel járna.

Szakértők egy csoportja nyílt levélben figyelmezteti az Északi Miniszterek Tanácsát az észak-atlanti bukóáramlás (AMOC) lassulására – írja az IFLScience. A kutatók szerint a katasztrófával fenyegető folyamat évszázadokra kihathat az egész világra.

A világ óceánjait a felszíntől a tengerfenékig uralkodó hőmérsékleti és sótartalmi tényezők által irányított áramlatok mozgatják. Az AMOC meleg és sós felszíni vizet szállít a trópusokról az Atlanti-óceán északi részén keresztül.

A keringési folyamat úgy kezdődik, hogy a felszín közeli meleg víz a sarkok felé haladva lehűl, majd tengerjeget képez, sót hagyva hátra az óceánban. A vízben lévő nagy mennyiségű só miatt az sűrűbbé válik, lesüllyed, és a mélyben dél felé sodródik. Végül a víz visszahúzódik a felszín felé, és a feláramlásnak nevezett folyamat során felmelegszik, így zárul be a körforgás.

Az Északi-sarkvidékre szállított melegebb víz kulcsfontosságú Európa enyhe és a trópusok meleg éghajlatában.

Az AMOC jelentős lassulása ezért súlyos következményekkel járhat.

Az új jelentést aláíró 42 klímakutató szerint a kritikus fordulópontokat átlépve a folyamat veszélybe sodorja az Északi-sarkvidéket, ezen pontok után már visszafordíthatatlan hatásokkal kell szembenézni. A csoport úgy véli, hogy a térség számos meghatározó faktora, így az AMOC érzékeny a változásokra.

Sok szakértő szerint az áramlási rendszer az összeomlás felé tart, de hogy ez mikor következhet be, arról megoszlanak a vélemények. Amennyiben az esemény megtörténne, hirtelen változásokat idézne elő a regionális időjárási mintákban, emellett nagy hatással lenne az ökoszisztémákra és az emberi tevékenységekre.

Az IPCC szerint 2100 előtt közepes a valószínűsége az összeomlásnak, a tudósok viszont most arra figyelmeztetnek, hogy az esemény még a mi életünkben bekövetkezhet. Éppen ezért sürgős cselekvésre szólítják fel a döntéshozókat, mint kiemelték: a hatások az északi országokra nézve különösen katasztrofálisak lehetnek.

Az AMOC összeomlásának következményei nem korlátozódnának Európára. A lehetséges hatások közé tartozik az óceánok szén-dioxid-felvételének csökkenése – ami tovább fokozná az éghajlatváltozást –, valamint a tengerszint emelkedése az Atlanti-óceán amerikai partvidékén.

Kapcsolódó
Globális katasztrófával fenyeget egy óceáni áramlat összeomlása
Egy új vizsgálat alapján az Amoc összeomlása az éghajlatra és az emberiségre nézve is katasztrofális hatásokkal járna.