A palackozott és a csapvízben is ott vannak az örök vegyszerek

A kutatás szerint helyrajzfüggő, hogy hol mennyire szennyezett PFAS-okkal a csapvíz.

A csapvíz mellett a palackozott vizekben is ott vannak az örök vegyi anyagok, vagyis az úgynevezett perfluor- és polifluor-tartalmú alkil anyagok (PFAS-ok) – írja az IFLScience, egy friss kutatás alapján.

A szokatlan tulajdonságaik miatt ipari közegben gyakran alkalmazott vegyi anyagok nem bomlanak le a természetben, ami a környezetben és különösen a vízforrásokban való felhalmozódásukhoz vezet. Jól jelzi ezt a sydney-i New South Wales Egyetem kutatóinak idei publikációja, mely szerint a globális vízforrás nagy része meghaladja a PFAS-szennyezettség biztonságosnak mondható mértékét.

A mostani, ACS ES&T Water folyóiratban megjelent tanulmányban Ázsia, Európa, Észak-Amerika és Óceánia 15 országából származó palackozott vizet elemeztek a kutatók, az eredményekből pedig kiderült, hogy ezek több mint 99 százalékában megtalálhatók a különböző típusú betegségek kialakulásával összekapcsolt örök vegyszerek.

Hasonló a helyzet a csapvízzel is.

A csapvízben megtalálható PFAS-ok mértéke lokációtól függően változik: Birminghamet és Sencsent összehasonlítva úgy találták a kutatók, hogy utóbbi városban sokkal szennyezettebb a hálózat. Ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy szűréssel vagy forralással a vízben lévő anyagok 50–90 százaléka eltávolítható.

Stuart Harrad, a Birminghami Egyetem professzora szerint bár a legtöbb vízmintában a jelenlegi PFAS-szintek nem jelentenek komoly egészségügyi veszélyt, a folyamatos ellenőrzés és szabályozás kulcsfontosságú az emberek egészségének védelme érdekében.

Kapcsolódó
Alig maradt olyan víz, amit nem szennyeztek be az örök vegyszerek
Egy ausztrál kutatás szerint a világ forrásvizeinek nagy részében már súlyos a helyzet.