Megtalálták az őslakosok alvilágának bejáratát

A zapotékok úgy tartották, hogy a Mitla nevű helyszín alatt található az alvilág bejárata.

Felszín alatti kamrákat és alagutakat észleltek a dél-mexikói Mitla alatt – írja a Heritage Daily. A zapoték civilizációhoz köthető terület – amelyet az őslakosok Lyobaának neveztek – egy szent temetkezési helyszín volt.

A Lyobaa-projekt keretében multidiszciplináris megközelítéssel vizsgálják a területet, a munkát a Mexikói Történeti és Antropológiai Intézet (INAH), a Mexikói Nemzeti Autonóm Egyetem (UNAM) és az ARX Régészeti Kutatási és Feltárási Egyesület vezeti. A csapat fejlett geofizikai módszerekkel, többek között talajradarral vizsgálja a területet.

A szakemberek a közelmúltban a mitlai Szent Pál Apostol-templom főoltára alatt egy nagy üregre, illetve több irányba húzódó alagúthálózatra bukkantak. A felfedezés egybevág a történeti forrásokkal, így Francisco de Burgoa 17. századi leírásával.

A Domonkos-rendi szerzetes beszámolója alapján a helyszín alatt kamrák és alagutak húzódnak, amelyeket a zapotékek az alvilágába vezető bejáratnak tartottak.

A kutatók most további föld alatti geofizikai anomáliákat azonosítottak, amelyek újabb feltáratlan kamrákra és sírokra utalhatnak. A talajradar egy lehetséges lépcső maradványait is kimutathatta, a csoport azt tervezi, hogy további geofizikai elemzésekkel és régészeti ásatásokkal támasztja alá az adatokat.