Rémisztő ütemben zöldül az Antarktisz

Az elmúlt évtizedekben több mint tízszeresére nőtt a növénytakaró a kontinensen.

Több mint tízszeresére nőtt a nővénytakaró az Antarktiszon az elmúlt évtizedekben a klímaváltozás miatt – írja a The Guardian. A műholdképek tanúsága szerint 1986-ban kevesebb mint 1 négyzetkilométernyi növényzet volt a jeges kontinensen, 2021-re viszont már majdnem 12 négyzetkilométernyi.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az Antarktisz zöldülése többek között lehetőséget biztosít az inváziós fajoknak, hogy betörjenek a térség ökoszisztémájába. Dr. Thomas Roland, egy ezzel foglalkozó új tanulmány társszerzője elmondta, az Antarktisz tájain továbbra is jég, hó és sziklák dominálnak, növények csak a földrész kis szegletében találhatók.

Ez a kis szeglet azonban drámaian gyorsan terjeszkedik, ami rámutat, hogy az emberiség okozta klímaváltozás még erre a messzi vadonra is nagy hatással van

– nyilatkozta a szakértő. Hozzátette: a további melegedések alapjában fogják megváltoztatni ennek az ikonikus és sérülékeny régiónak a tájait.

A kutatók úgy vélik, ahogy egyre melegebbek lesznek a tengerek, úgy válik egyre kedvezőbbé az Antarktisz a növények számára. Először a mohák jelennek meg, amelyek a sziklákon is remekül megélnek, és alapjául szolgálnak egy olyan talaj létrejöttének, amelyből már más növények is kihajthatnak.

Jelenleg a kontinensen alig található táptalaj, és az is rossz minőségű. A növénytakaró növekedése azonban olyan szerves anyagokat juttat a fölrészre, amelyek elősegítik majd a talajképződést.

Kapcsolódó
Veszélyes fordulóponthoz közeledik az Antarktisz
A szakértők úgy vélik, hogy a tengerszint-emelkedés előrejelzésénél egy fontos tényezőt eddig nem vettek figyelembe.