Kitüntették a világ legritkább pingvinfaját

Ezzel hívnák fel a figyelmet a veszélyeztetett madarakra.

A világ legritkább pingvinfaját, a sárgaszemű pingvint (Megadyptes antipodes) nevezték ki az év madarának Új-Zélandon – írja az MTI. Az évente megrendezett versennyel a helyi őshonos, veszélyeztetett madárfajokra akarják felhívni a figyelmet.

A szemük körül jellegzetes, világossárga tollazatú pingvinekből mindössze 1600 szaporodóképes pár él jelenleg a szigetországban. Számuk az utóbbi 15 évben 78 százalékkal csökkent, túlélésüket betegségek és kutyatámadások is fenyegetik. Az apró, sebezhető fiókákra gyakran támadnak rá különféle ragadozók, például macskák, menyétek és vadászgörények is, amelyek akár a teljes költési területen végzetes ámokfutást vihetnek véghez. Bár a szárazföldön sikerült már olyan intézkedéseket bevezetni, amelyek segítik a sárgaszemű pingvinek túlélését, ez a madárfaj, amely a vízből szerzi táplálékát, a tengeren továbbra is nagy veszélyeknek van kitéve a halászhálók miatt.

Az idei szavazáson második helyen végzett a Chatham-szigeteken élő fekete cinegelégykapó, amelyet szinte csodával határos módon sikerült megmenteni a kihalástól az 1980-as években. Az állatvédők erőfeszítéseinek köszönhetően az akkori, mindössze öt példányból álló populációjuk mára 250-re duzzadt.

Kapcsolódó
Nagyon ritka sárga pingvint fotóztak
Nem tudni, hogy az állat számára előny-e a sárgás tollszín.