Szobafogsággá válhat a nyár az egyre melegedő időjárás miatt

A hőségtől elviselhetetlenné válhatnak az olyan szabadtéri programok, mint a kirándulás, a városnézés, de még a vízparti pihenés is.

Elviselhetetlenné válhatnak a nyári, kültéri programok a városokban, ha nem mérsékeljük az üvegházhatású gázok kibocsátását – derül ki a Másfélfok cikkéből. Szabó Péter, éghajlatkutató és Pongrácz Rita, meteorológus arról írnak, hogy a felmelegedés már most hatással van arra, hogyan töltjük szabadidőnket, de ez a jövőben még inkább igaz lesz.

A társadalom többsége a hőérzethez igazítja szabadidős tevékenységeit. Ez nemcsak a hőmérséklettől, hanem, többek között, a légkör nedvességtartalmától, a direkt napsugárzástól és a széltől is függ. Az előbbiek növelik, míg a légmozgás csökkenti a hőérzetet.

Általában az mondható el, hogy a városnézés 28 Celsius-fokos hőérzet felett válik kellemetlenné, a kirándulás viszont, az intenzívebb testmozgás miatt, már jóval alacsonyabb értéknél. A vízparti pihenés esetében magasabb a küszöb, de azért ott is van egy határ.

Ezek alapján az látszik, hogy amennyiben a jelenlegi ütemben folytatódnak a kibocsátások, a nyár, kis túlzással, egy nagy szobafogsággá fog válni, mivel a városnézést és a kirándulást elviselhetetlenné teszi a hőség, de még a vízparti turizmus is csak néhány napon lesz kellemes.

A nyári hónapokban a budapesti városnézés már jelenleg is csak havi néhány napon igazán kellemes, de, ha a jelenlegi kibocsátási trendek folytatódnak, akkor a napok legtöbbjén túl meleg lesz. E szerint a pesszimista forgatókönyv szerint olyannyira meleg lesz, hogy júliusban vagy augusztusban már a Balaton partján is csupán 5-6 napon lesz kellemes a fürdőzés.

Kapcsolódó
Térdre kényszerítheti a klímaváltozás az amerikai nagyvárosokat
Texasra előbb hurrikán csapott le áramkimaradásokat okozva, majd nem sokkal később szélsőséges hőhullám kezdődött.