Meddig tart még a borzasztó hőség?

Jelentős enyhülés még csak nem is látszik, de hamarosan legalább a nyár közepén átlagos értékekre hűl a levegő. Eső is lesz.

Egészen extrém állapot, hogy Magyarországon hőségriasztással induljon a tanév, márpedig idén szeptember 2-án, az ország nagy részén, 25, délen 27 fok feletti átlaghőmérsékletre figyelmeztetett a Hungaromet. Előbbi esetben első-, utóbbinál másodfokú figyelmeztetés lép életbe a hőség miatt. Kedden és szerdán is hasonló a helyzet, csupán az észak-keleti és a nyugati megyék képeznek kivételt. Egy emberként izzad és szenved az ország, boldog-boldogtalant egyetlen kérdés foglalkoztat: meddig tart még ez a pokoli hőség?

Pár napig még jó eséllyel dőlnek majd a napi melegrekordok, utána jön némi enyhülés. de jelentős lehűlés egyelőre nem látszik. Nagyjából a nyár közepén szokásos értékekre hűl vissza a levegő

– mondja a 24.hu-nak Molnár László, meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa. Nézzük részleteiben.

Jelenleg az Atlanti-óceán partvidékén örvénylő, nagy kiterjedésű, stabil ciklon sodor fölénk forró légtömegeket Afrikából, miközben egy felettünk tanyázó, hasonlóan megtermett anticiklon teszi zavartalanná ezt az időjárási helyzetet és biztosítja a felhőmentes, derült égboltot. Nem megszokott szituáció ez térségünkben, szeptember elején, és nem is szerencsés, mivel ez okozza a sokszor még a 35 Celsius-fokot is meghaladó hőséget.

Kedden és szerdán marad ugyanez az időjárás, a szakember szerint nagy eséllyel kerülnek majd múlt időbe újabb, országos melegrekordok, a csúcsértékek kedden 32–37, szerdán 31–36 fok között várhatók. Hasonlóan meleg lesz a csütörtök is, ám ekkor már egy-egy helyi zápor vagy zivatar némileg enyhítheti a hőséget. Az ok, hogy az a bizonyos ciklon kelet felé indul, és csapadékosabbra fordítja hazánk időjárását.

A felhők és az esők hatására a hétvégére, nyugaton, 30 fok körüli értékekre „csökken” a hőmérséklet, és keleten is 35 fok alatt maradnak a csúcsok.

Jelenleg már ez is valami. A csapadék mennyiségéről és eloszlásáról jelenleg csak annyit mondhatunk biztosan: többfelé kialakul majd. Ez a pár eső azonban még nem hozza meg az őszt, hétfőtől hosszabb időre beállni látszik a változékony, záporokkal és zivatarokkal tarkított, fülledt meleg a július végén, augusztusban normálisnak számító, 27–32 fokos maximumokkal.