Mi történik, ha nem tud böfögni az ember?

A betegség, bár viszonylag friss, már meg is találták rá a gyógymódot.

A böfögés, bizonyos helyzetekben, rendkívül kellemetlen tud lenni, mégis nagyon fontos funkciója van, például, a szénsavas italok fogyasztása után. Vannak azonban, akik képtelenek erre, náluk pedig kifejezetten fájdalmas tünetek is jelentkezhetnek, írja az IFLScience.

A szóban forgó rendellenesség nemrégiben, csak 2019-ben kapott nevet, azóta R-CPD-ként (retrograde cricopharyngeus dysfunction) tartják számon, magyar megnevezése pedig nincs is. A betegség rendkívül ritka, azonban a tünetek igen kellemetlenek lehetnek: folyamatos puffadás, furcsa hangok képződése a torokban, mellkasi fájdalom és az állapot miatti lehangoltság is jelentkezhet.

Márpedig a böfögésnek fontos biológiai funkciója van.

Amikor az étel, valamint a folyadék a szájból elindul a gyomorba, áthalad a nyelőcső tetején lévő izmon (cricopharyngeus), amely szükség szerint nyílik és záródik. Eközben azonban levegőt és szén-dioxidot is lenyelhetünk, ami, a gyomorban és a nyelőcsőben, gázok felhalmozódásához vezethet. Ez, normál esetben, böfögés formájában távozik, az R-CPD-ben szenvedők esetében azonban a cricopharyngeus az étkezés után nem engedi ki a gázokat, ugyanis az izom nem tud kellő mértékben ellazulni.

Bár a betegség relatíve újnak tekinthető, az első ilyen esetet 1987-re datálják. Az áttörést azonban csak a közösségi média hozta meg, ahol, különböző fórumokon, egymásra találtak a hasonló tünetekkel rendelkező emberek. Elmondásuk szerint sokakat rosszul diagnosztizáltak korábban, például irritábilis bél szindrómával (röviden IBS), rengeteg orvos pedig tanácstalanul állt a tünetek előtt.

Egy 2019-es kutatás szerint azonban viszonylag egyszerű lehet a megoldás: egy botox-injekció ugyanis a kísérletben résztvevő 51 ember mindegyikénél megoldotta a problémát. Az egyetlen dolog, ami hiányzik, a figyelemfelhívás, ugyanis, egy 2023-as kutatás szerint, még ha célzottan is keresik ezt a kezelési módot a betegségben szenvedők, nem kapnak kellő segítséget az orvosi szolgáltatótól.