112 éves lett a világ legidősebb férfija

Saját elmondása szerint nincs különösebb titka, ami a hosszú élethez vezetett.

Augusztus 16-án ünnepli 112. születésnapját a világ legidősebb férfija – írja az MTI. John Tinniswood 1912. augusztus 26-án született Liverpoolban, jelenleg a brit tengerparti Southportban, egy gondozóotthonban él.

A Guinness-rekordok Könyve szerint jelenleg ő a legidősebb férfi a világon. Saját elmondása szerint nincs különösebb titka, fiatalon nagyon mozgalmas életet élt, sokat gyalogolt, de nem tudja, hogy ennek lehet-e köze ahhoz, hogy ilyen magas kort élt meg. Étkezési szokásaival kapcsolatban elárulta, hogy nem követ semmilyen különleges étrendet, péntekenként vajas halat és sültkrumplit eszik.

Tinniswood átélte mind a két világháborút, és jelenleg ő a legidősebb második világháborús veterán is. A háború alatt pénzügyi és logisztikai adminisztrációs beosztásban dolgozott a seregben. A háború után könyvelő lett a Shell és a BP vállalatoknál egészen 1972-ig, amikor nyugdíjba vonult.

Egyszer nősült, felesége, akivel 44 évig élt házasságban, 1986-ban hunyt el. Lányuk, Susan 1943-ban született. Századik születésnapja után a néhai II. Erzsébet királynő is minden évben felköszöntötte egy üdvözlőkártyával.

Tinniswood úgy véli, élete hosszú ideje alatt nem nagyon változott előnyére a világ:

Nem lett jobb, vagy alig lett jobb, mint korábban. Talán néhány helyen igen, de más helyeken rosszabb lett

– mondta.

A férfiak között mindeddig a leghosszabb élete a 2013-ban elhunyt japán Kimura Dzsiroemonnak volt, aki 116 évet és 54 napot élt. A világon a legidősebb nő a 116 éves japán Itooka Tomiko, miután idén augusztus 19-én 117 évesen meghalt a spanyol Maria Branyas Morera.

Az Asijában élő Itooka, akinek három gyermeke született, a hetvenes éveiben kétszer is megmászta Japánban a 3067 méter magas Ontake-hegyet. Százéves korában pedig bot nélkül ment fel az Asija szentély hosszú lépcsőjén.

Kapcsolódó
Így élheti meg a 100. születésnapját
Azon is múlik, hogy meddig élünk, hogy hogyan viselkedünk és milyen a személyiségünk.