Hiába a chipsadó, nem esznek egészségesebben a magyarok

Sőt, meg is nőtt az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása a bevezetése óta.

Hiába vezették be a chipsadót, nem esznek kevesebb egészségtelen élelmiszert a magyarok – derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem munkatársainak új tanulmányából. A kutatók a csokoládé, az édes kekszek, a cukros szénsavas üdítőitalok, a sós snackek és az alacsony gyümölcstartalmú italok fogyasztását vizsgálták 2000 háztartásra vonatkozó adatok alapján.

Amint az intézmény közleményéből kiderül, a szakértők azt találták, hogy az adó kivetése kezdetben csökkentette a káros élelmiszerek fogyasztását, később azonban egyre többet kezdtek belőlük vásárolni a magyarok, mivel a táplálkozási szokások és az élelmiszerkörnyezet nem változott, az elkölthető jövedelem viszont nőtt.

Ennek eredménye, hogy nyolc évvel a népegészségügyi termékadó bevezetése után már több egészségtelen élelmiszert fogyasztottak az emberek itthon, mint azelőtt, ráadásul kiadásaik nagyobb részét is tették ki.

A tanulmány szerzői szerint tehát az adó nem érte el fő célját, önmagában képtelen az egészségtelen élelmiszerek fogyasztásának csökkentésére. Az alacsonyabb jövedelműekre nézve viszont hátrányos lehet az intézkedés, mivel őket sokkal érzékenyebben érinti a drágulás.

A kutatók úgy vélik, ahhoz hogy jobb táplálkozási szokásokra ösztönözzük a társadalmat, nem elég az egészségtelen élelmiszereket drágítani, hanem emellett elérhetőbbé és megfizethetőbbé kell tenni az egészségesebb ételeket, valamint edukálni kell a fogyasztókat.

Kapcsolódó
Ezért érdemes kerülni a felvágottakat, a kolbászt, a szalonnát
Számos betegség megelőzhető, ha csökkentjük a feldolgozott húsok fogyasztását.