Így halt meg Magyarország első királya

Szent István kevesebb mint négy évtized alatt egységes, erős állammá tette Magyarországot.

Magyarország első keresztény uralkodója, az államalapító Szent István király 986 éve, 1038. augusztus 15-én hunyt el. A Vajk néven született uralkodó egymaga vitte sikerre az államegyesítés, egyházszervezés és törvényhozás hatalmas munkáját – írja a Rubicon.

István apjától, a keresztény nyugat felé nyitó Géza fejedelemtől kapta a hatalmat 997-ben bekövetkezett halála után. Az öröklés azonban nem volt akadálytalan, ugyanis nagybátyja, Koppány a szeniorátus ősi szokása szerint – mint a család legidősebb férfitagja – magának akarta a vezetői címet. A két trónkövetelő seregei 998-ban, Veszprém mellett csaptak össze, a csatából István jött ki nyertesen.

Ezután befejezte a pannonhalmi apátság építését, és koronáért folyamodott Rómához, amelyet az 1000. év karácsonyán fejére is helyeztek. Királyként hadjáratokat indított a független törzsfők ellen, akik területeit meghódítva hozta létre az egységes, keresztény Magyar Királyságot. István csaknem négy évtizedes uralkodását sikeres kül- és belpolitika jellemezte, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország erős állammá váljon.

A legenda szerint élete végéhez közeledve a királyon komoly betegség lett úrrá, lefogyott, elgyengült, már fel sem tudott állni. Később láz vette le lábáról, 1038. augusztus 15-én pedig életét vesztette. Első királyunkat 1083-ban szentté avatta a katolikus egyház, 2000 óta pedig az ortodox egyház is szentként tiszteli.

Kapcsolódó
Így halt meg Géza fejedelem, Szent István apja
Ő volt az az uralkodó, aki a kereszténység útjára kezdte terelni Magyarországot.