Véget ért a 13 hónapos történelmi melegrekord-sorozat

Nem sokkal maradt el a júliusi adat a tavalyi rekordtól.

2023 júniusától 2024 júniusáig a levegő és az óceán felszíni vizeinek hőmérséklete átlagosan negyed Celsius-fokkal volt magasabb, mint a néhány évvel korábban felállított rekordok idején. A 13 hónapos sorozat azonban most véget ért, írja a Science Alert.

Az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Kopernikusz szerint a levegő hőmérséklete 2024 júliusában valamivel hűvösebb volt, mint az előző júliusban – egészen pontosan 0,04 fokkal. 2023 júliusa viszont 0,28 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az előző rekordot tartó 2019 júliusa, így az elmúlt év során tapasztalt figyelemre méltó hőmérséklet-ugrás még nem enyhült igazán.

A legmelegebb globális léghőmérséklet 2023 decemberében volt, amikor is 1,78 Celsius-fokkal volt magasabb a hőmérséklet az iparosodás előtti decemberi átlaghőmérsékletnél, és 0,31 fokkal magasabb, mint a korábbi rekord.

Mi okozta ezt a ritka sorozatot?

A globális felmelegedés az elmúlt évtizedekben egyre jobban érezteti hatását, de egy a mostanihoz hasonló hosszú sorozat nagyon ritka. Szakértők szerint a mostani rekordokban jelentős szerepe volt az El Niño klimatikus jelenségnek. Az intenzív szakasz nagyjából egy éve kezdett beindulni, majd 2023 végén érte el a csúcspontját, mára pedig már inkább semleges tendenciát mutat.

Emellett persze más tényezők is vannak. Ilyen például az, hogy a Nap mostanában éri el 11 éves ciklusának maximumát, melynek hatására több energiát sugároz a Föld irányába. Emellett ott van persze a fosszilis tüzelőanyagok következtében jelentkező széndioxid-kibocsátás arányának növekedése is.

A szakértők szerint a legvalószínűbb forgatókönyv jelenleg az, hogy a globális hőmérséklet az 1,4 Celsius-fokos szint közelében ingadozik néhány évig, majd a következő nagy El Niño esemény bizonyára tartósan átlök majd minket a párizsi klímaegyezményben megállapított másfélfokos melegedési határon az iparosodás előtti időkhöz képest. Ez nagy valószínűséggel valamikor a 2030-as évek elején történhet meg.

Kapcsolódó
Véget ér a nyár augusztus 20-án?
A nyár általában augusztus 20-áig tart, ezt követően nyaralást már nem szoktunk tervezni. Idén is lehűlés jön ebben az időszakban, de vajon ez lesz a szezonzáró hidegfront?