Forogni kezdett a világ legnagyobb jéghegye

Ismét csapdába esett az A23a jelű jéghegy.

30 évvel megfeneklése után néhány éve lendült mozgásba a világ legnagyobb jéghegye, az A23a. A közelmúltban azonban ismét elakadt, majd pörgésbe kezdett – írja az IFLScience.

A forgásról elsőként a British Antarctic Survey (BAS) brit Antarktisz-kutató szervezet számolt be 2024 elején. A NASA által készített műholdfelvételek azt mutatták, hogy a jéghegy januárban kezdett el pörögni.

A 4000 négyzetkilométeres jéghegy a Dél-Orkney-szigetek közelében rekedt meg. Az elakadás hátterében a Taylor-oszlop nevű jelenség áll, ennek során egy forgó víztömeg alakul ki, ahogy az óceáni áramlat találkozik a tengerfenékkel.

Az elakadást és forgást korábban más, hasonló útvonalon mozgó jéghegyeknél is megfigyelték.

Az A23a esetében az óriási méret miatt különleges a jelenség.

Till Wagner, a Wisconsin-Madison Egyetem munkatársa szerint Taylor-oszlopokat tartályokban is ki lehet alakítani, de ilyen geofizikai léptékben ritkán látni a folyamatot.

A nagyjából Zala vármegye nagyságú A23a 1986-ban vált le a Filchner-Ronne-jégselfről, nem sokkal később pedig megtorpant. 2020-ban aztán újra elindult a Weddel-tengeren, míg végül a közelmúltban ismét elakadt. Hogy meddig forog még, az kérdéses, az viszont biztos, hogy a jéghegy idővel elolvad majd.