Aranyat, ékszereket, érméket rejtettek az ősi sírok

A kutatók egy, a Nílus deltavidékén található lelőhelyen végeztek feltárást.

Az utolsó egyiptomi dinasztia idejéből származó műkincseket találtak 63 sírkamrában a Nílus deltájának térségében – írja az MTI az egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium közleményére hivatkozva.

A tájékoztatás szerint a régészek most restaurálják és osztályozzák a leleteket, aranytárgyakat és ékszereket a kései korból, illetve a Ptolemaida-dinasztia idejéből.

A vályogtéglából épített sírokat egy egyiptomi régészcsapat fedezte fel júliusban a Damietta városban fekvő Tell al-Deir nekropolisz területén. A műkincsek között egy agyagedény is megtalálható, amelybe a Ptolemaida-dinasztia idejéből származó 38 bronzérmét rejtettek.

A Ptolemaidáké volt az utolsó dinasztia Egyiptomban, mielőtt az a Római Birodalom részévé vált volna. A dinasztiát Krisztus előtt 305-ben alapította I. Ptolemaiosz, aki az országot 323-ban meghódító makedón Nagy Sándor egyik tábornoka volt. A hellenisztikus uralkodóház csaknem háromszáz éven át ült Egyiptom trónján, míg a fáraók sora VII. Kleopátra Philopatórral véget nem ért Krisztus előtt 30-ban.

Egyiptomban elsőként 2018-ban, a kairói Egyiptomi Múzeumban állítottak ki a Ptolemaida-dinasztia idejéből származó műkincseket.