Ma fogytak el a Föld idei készletei

Az emberiség ebben az évben augusztus elsején lépte át a túlfogyasztás határát.

Idén augusztus 1-jére esik a túlfogyasztás napja, vagyis az az időpont, amikorra az emberiség azévi fogyasztása meghaladja a Föld egy év alatt regenerálódni képes erőforrásait – derül ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) közleményéből. Ettől a naptól kezdve az év hátralévő részében bolygónk természeti tőkéjét fogyasztjuk, ami hosszú távon fenntarthatatlan.

A Global Footprint Network adatai szerint 970-ben még december 23-án értük el a túlfogyasztást, a 21. században viszont jellemzően már a nyár vége átléptük az éves határt. A világ átlagához képest a magyar adat még rosszabb, nálunk ugyanis nálunk május 25-én jött el a fordulópont, tehát ha mindenki úgy élne, mint mi, akkor kevesebb mint 5 hónap alatt éltük volna fel a Föld egész éves erőforrásait.

Szilágyi Artúr, a WWF Magyarország éghajlatvédelmi szakértője szerint mindezért többek között a közösségi oldalak és a reklámok is felelősek, amelyek esztelen fogyasztásra ösztönzik az embereket. Hozzátette: a legtöbbet azzal tehetünk a bolygóért, hogy kevesebb húst eszünk, szigeteljük épületeinket, valamit kevesebbet autózunk és repülünk. Emellett pedig kerülnünk kellene az impulzusvásárlást, csökkenteni az energiafogyasztást, valamint előtérbe kellene helyeznünk a helyi, szezonális élelmiszerek fogyasztását.

Ahhoz, hogy vissza tudjunk térni egy olyan élethez, amellyel nem használjuk túl az erőforrásokat és nem feszegetjük a bolygó eltartóképességének határait, elengedhetetlen lenne egy rendszerszintű változás, paradigmaváltás a gazdaságban, a pénzügyi ösztönzők és a szakpolitikai keretek teljes újragondolása.

Kapcsolódó
Már a század vége előtt összeomolhat a civilizáció
Egy új tanulmányban egy ökológus azt fejtegeti, hogy a túlfogyasztás következtében miként omolhat össze a globális népesség.