Aranytárgyakat rejtettek az ókori sírok

A kutatók egy ókori egyiptomi lelőhelyen végeztek feltárást.

Ókori aranyfóliákat tárt fel az egyiptomi Turisztikai és Régészeti Minisztérium csapata Tel el-Dirben – írja a Heritage Daily. A helyszín egy temetkezési komplexum Egyiptom északi részén, ahol a XXVI. dinasztia (időszámítás előtt 664-525) idejére datálható sírok találhatók. Az országot időszámítás előtt 525-ben hódították meg a perzsák, a XXVI. volt az utolsó őshonos dinasztia.

A kutatók 63 vályogtéglás nyughelyet és gödörsírt tártak fel, a vizsgálat során nagyszámú temetkezési tárgyra bukkantak.

A szakértők ritka aranylemezeket is felfedeztek, ezek ókori istenségeket, illetve szerencsével és védelemmel kapcsolatos szimbólumokat ábrázolnak.

A kutatócsoport nyelv alakú fóliákat is talált, a korabeliek az ilyen tárgyakról úgy vélték, hogy segítségükkel az elhunytak képesek beszélni a túlvilágon Ozirisz bírósága előtt.

2022-ben a környéken feltártak már hasonló lemezeket. A helyi sírok közül több temetkezési máglyát, importált és helyi kerámiákat, valamint usébtiket – az elhunytat a túlvilágon szolgáló szobrocskákat – tartalmazott. A régészek egyéb sírmellékeket, köztük védőamuletteket, figurákat, érméket és egy tükröt is felfedeztek.

Az eredmények megerősítik, hogy Damietta az ókorban kereskedelmi központ volt, a leletek emellett új betekintést nyújtanak a XXVI. dinasztia temetkezési gyakorlataiba.