Cikcakkos nyakú zsiráfot fotóztak

Nem tudni, hogy az állat hogyan sérült meg, ahogy azt sem, hogy cikcakkos nyaka milyen hatással van életére.

Látszólag törött, cikcakkos nyakú fiatal zsiráfot örökítettek meg Dél-Afrikában – írja a Live Science. Az eltorzult állatról semmit sem tudni, így azt sem, hogy miként szerezte sérülését, illetve meddig maradhat életben.

Lynn Scott utazási blogger a Kruger Nemzeti Park egy meg nem nevezett, privát vadrezervátumában figyelte meg a példányt, amelyről egy Facebook-csoportban képet is közölt. Scott a fotó készítésekor a rezervátumban dolgozott, elmondása szerint az állat nagyon keveset mozgott, a túravezető vadőr azonban nem aggódott túlságosan érte.

Több kommentelő azt írta, hogy a példánynak eltörhetett a nyaka, szakértők szerint ugyanakkor ez nem biztos. Sara Ferguson, a Giraffe Conservation Foundation nevű civil szervezet állatorvosa és természetvédelmi egészségügyi koordinátora kiemelte: röntgenfelvételek nélkül lehetetlen bizonyítani, hogy törésről van szó.

A szakember szerint annyit lehet elmondani, hogy a zsiráfnak súlyos torticollisa van.

Ez egy olyan állapot, amely az embereknél a fej elfordulását és dőlését eredményezi. A torticollisa lehet veleszületett, de az élet során is kialakulhat például porckorongsérv vagy rossz pózban való alvás miatt.

A zsiráfoknál a rendellenesség különösen feltűnő a hosszú nyak miatt. Az állatoknál az okok szintén változatosak, többek között fertőzés vagy törés is eredményezheti.

Ferguson korábban látott már példákat erre zsiráfoknál állatkertekben és alkalmanként vadon élő egyedeknél Zambiában, Kenyában és Ugandában. A mostani azonban a legsúlyosabb eset, amellyel találkozott.

A törött nyakú zsiráfok egyébként képesek hosszú időn át életben maradni. 2015-ben például a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkban dokumentáltak egy sérült, kifejlett hímet hasonlóan cikkcakkos nyakkal, a példány öt évvel korábban, egy riválissal folytatott harcban sérült meg. A hímek dominanciájuk kimutatásául, illetve a nőstények megnyeréséért hevesen egymáshoz szokták verni a nyakukat.

A most megfigyelt állat valószínűleg túl fiatal az ilyen viselkedéshez. Azt, hogy hím vagy nőstény, nem tudni, ahogy azt sem, hogy mennyire frissek a sérülései, és azok milyen hatással vannak életére.