Videó: felborította a hajót a rávetődő bálna

Az ütközés hatására a fedélzeten tartózkodók a vízbe estek.

Méretes hosszúszárnyú bálna ugrott egy hajóra a New Hampshire-i Rye partjainál – írja a National Geographic. A jelenetet videóra vették, a kis hajóra vetődő bálna felborította a járművet, a fedélzeten tartózkodó testvérpár, Wyatt és Colin Yager pedig a vízbe került. A jelek szerint sem az embereknek, sem az állatnak nem esett baja.

Az elmúlt években az Ibériai-félsziget térségében élő kardszárnyú delfinek rendszeresen, célzottan támadtak jahctokra. Felmerülhet a kérdés, hogy vajon a bálna szándékosan ugrott-e a hajónak.

Alisa Schulman-Janiger, a California Killer Whale Project vezető kutatóbiológusa szerint egyszerű balesetről volt szó.

A szakértő kiemelte: a videón egy, 100 százalékban a táplálkozásra fókuszáló egyed, illetve egy hangtalan halászhajó látható. A felvételen az is kivehető, hogy halak ugranak ki a vízből, a bálna ezeket próbálta elkapni.

A hosszúszárnyú bálnák apró rákokkal, úgynevezett krillekkel, valamint halakkal táplálkoznak. A cetek halvadászat közben néha a felszínhez terelik a zsákmányt buborékok segítségével, hogy aztán tátott szájjal a felszínre törve elkapják azokat. Ilyenkor mozgásuk kiszámíthatatlan lehet.

Schulman-Janiger szerint a mostani incidensben érintett egyedet egyébként napokon keresztül figyelték, amint táplálkozik a térségben. Az állat atlanti menhadent fogyasztott, ami ritka jelenség a területen.

Dianna Schulte, a Blue Ocean Society for Marine Conservation társalapítója és kutatási igazgatója szerint a parti őrség nyilvánvalóan tudott a bálnáról, amely az egyetlen ilyen példány a régióban, és figyelmeztetést adott ki a hajósoknak. Schulman-Janiger úgy véli, a hajó üzemeltetői a jelek szerint nem tettek semmi rosszat, motorjuk le volt állítva, és nem próbáltak kapcsolatba lépni az állattal. A szakértő hozzátette: a beszámolók alapján az ütközés után a bálna még órákig folytatta a táplálkozást.

A NOAA azt javasolja a horgászoknak és halászoknak, hogy buborékhálóval vadászó bálnák körül ne vessenek ki a vízbe felszereléseket. Amennyiben az állat már horgászat vagy halászat közben jelenik meg, az eszközöket óvatosan érdemes beemelni. A bálnák közelében a hajóknak kötelező lelassítaniuk, az ütközések ugyanis súlyos következményekkel járhatnak.