Ez lehet a legősibb, Krisztusra utaló lelet Bulgáriában

Az amulett a kutatók szerint a 2. század végéről vagy a 3. század elejéről származhat.

Nem kizárt, hogy Bulgária legkorábbi keresztény ereklyéjét tárták fel régészek a mai Debelt falujának közelében, amely ráadásul Krisztus első ismert utalását tartalmazhatja a régióban, írja a Heritage Daily.

Az amulett egy kis ezüst lap, amely a kutatók szerint a 2. század végéről vagy a 3. század elejéről származhat, és a Deultum-Debelt Nemzeti Régészeti Rezervátumban tárták fel.  Ez a terület régen fontos kereskedelmi központként szolgált a trákok és a görögök között.

Az ezüst amulettet feltekerve találták egy temetőben, amelyről alaposabban megvizsgálva kiderült, hogy benne van a kereszt jele és más görög nyelvű utalások is. A felirat említi Mihály és Gábriel arkangyalt, valamint a védelmezőt– Krisztust is.

A kutatók szerint a védelmező, vagyis a +ΡЄICTOC felirat arra utal az ékszeren, hogy az egy fontos vallási tárgy lehetett.

Dr. Nikolay Sharankov, a Szófiai Egyetem munkatársa az ókeresztények gyakran titkolták hitüket az üldözéstől való félelem miatt, így az amulettet valószínűleg titokban temették el.

Kapcsolódó
Több ezer éves bevásárlólistára bukkantak
A tábla az időszámításunk előtti 15. századból származik, és egy földrengést követő helyreállítás során találtak rá.