Júliusban kilenc nap alatt 22 melegrekord dőlt meg hazánkban

A rekordok sorozata július 9-én vette kezdetét.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg, ebből 13 hajnali melegrekord volt. A mérések szerint július 11-étől hat napon át minden nap megdőlt az országos melegrekord: ebből hármat a Bács-Kiskun vármegyei Kelebia, hármat pedig a Hajdú-Bihar vármegyei Körösszakál tudhat a magáénak, írja az MTI a HungaroMet Zrt. adatai alapján.

A sorozat július 9-én kezdődött, amikor Baja Csillagvizsgáló meteorológiai állomáson 38,1 Celsius-fokot mértek.

Ezen a napon a korábbi rekord 37,9 fok volt, amit 2011-ben Pécs Egyetem állomáson rögzítettek. Másnap megdőlt az országos hajnali melegrekord: Fonyódon és Szeged belterület állomáson mindössze 25,3 fokig süllyedt a hőmérséklet, ezen a napon a korábbi rekord 24,4 fok volt, amit Pécs Árpádtetőn rögzítettek 2011-ben.

A HungaroMet Zrt. adatai szerint július 9-e és 17-e között hét országos napi melegrekord dőlt meg – köztük július 11-én egy 102 éves –, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord. A meteorológiai szolgálat ezeket részletesen is ismertette:

Kapcsolódó
Mutatjuk, hogyan élhető túl a hőség vízmérgezés nélkül
Miért visel meg ennyire a meleg, milyen károkat okoz a szervezetünkben és hogyan próbáljuk a lehetőségekhez képest túlélni? Akár szó szerint is.