Videó: hihetetlenül ritka krokodilok keltek ki

Az eset reményt adhat egy kihalás szélén álló faj megmenekülésére.

Súlyosan veszélyeztetett krokodilok keltek ki Kambodzsában – írja az MTI a helyi hatóságok közleménye alapján. Összesen 106, ritka sziámi krokodilokhoz tartozó tojást találtak meg egy természetvédelmi területen, ebből 60-ból bújt elő kis krokodil.

A helyi természetvédők még májusban bukkantak a tojásokra a Kardamom Nemzeti Parkban, és ezt az elmúlt 20 év legnagyobb felfedezésének nevezték.

Délkelet-Ázsiában egykor nagy sziámi krokodil-populáció élt, de jelenleg a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) a súlyosan veszélyeztetett fajok között tartja számon, mivel a az 1990-es évekre majdnem kipusztította az orvvadászat, élőhelyeinek elvesztése és más krokodilfajokkal való keveredése. Csupán mintegy ezer sziámi krokodil élhet a természetben, közülük több mint 300 példány Kambodzsában.A tojások viszont arra utalnak, hogy a nemzeti park területe a ritka krokodilfaj fontos élőhelye lehet, és a populáció szaporodása reményt adhat a faj fennmaradására.

A sziámi krokodil édesvizekhez kötődik, főleg a lassú mozgású folyókat és állóvizeket kedveli. A legnagyobb hímek 4 méteres hosszúságúra is megnőhetnek, de ritka a 3 méternél hosszabb példány.

Kapcsolódó
Videó: nagyon ritka állatok születtek a Szegedi Vadasparkban
Már a látogatók is megtekinthetik az új jövevényeket.