Kínzó lassúsággal némileg enyhül a forróság

Hétvégére már „csak” 30-35 fok körül alakulnak a maximumok, a jövő héten pedig lesz két nap, amikor a júliusi átlagra süllyed a hőmérséklet. Hosszabb távon viszont újabb hőhullám a legvalószínűbb.

A számunkra nagyon szerencsétlen elhelyezkedésű és roppant stabil páros, egy ciklon és egy anticiklon összeáramlási zónája továbbra is forró, afrikai eredetű levegőt sodor térségünkbe. Az Alföldön van a legmelegebb, az utóbbi napokban sorra dőltek a melegrekordok, nem egyszer 40 fok fölé kúszott a hőmérséklet. Mindenki az időjárás-előrejelző oldalakat bújja enyhülésben reménykedve, és ugyan nem ígérhetjük, hogy hamarosan fellélegezhetünk, de valamivel jobb lesz.

A következő 10 napban két hidegfront érkezését várjuk, ezek az előrejelzések szerint kínzó lassúsággal ugyan, de némileg enyhítik a forróságot

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Az első szerdára éri el hazánkat, sok helyen okoz zivatart, felhőszakadást, négy északnyugati megye kivételével az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a villámtevékenység, a megerősödő szél és a rövid idő alatt lezúduló nagy mennyiségű csapadék okán. A legdurvább viharok keleten várhatók, a meteorológus kiemeli: elsősorban a Zemplénben és a Bükkben 60 mm eső is lezúdulhat, kifejezetten veszélyes villámárvizek alakulhatnak ki.

A front nyomában csigalassúsággal csökken valamennyit a hőmérséklet, hétvégére már „csak” 30-35 fokos csúcsok várhatók. A jövő hét első felében is maradnak ezek az értékek, majd jelen állás szerint a hét közepén egy komolyabb hidegfront érkezik, hatására pedig:

csütörtökön és pénteken 27-32, 28-33 fokra szelídülnek a napi maximumok, ez nagyjából megfelel az átlagnak július második felében.

A folytatás nem sok jót ígér: a mostani előrejelzés szerint 25 százalék az esélye, hogy tartósabb, komolyabb lehűlés érkezik, míg a jóval valószínűbb másik verzió, hogy jövő szombaton újabb hőhullám veszi kezdetét.