Ha átbillen a Föld klímája, nincs visszaút

A mostaninál már csak durvább El Niño időszakok jöhetnek egy modell szerint.

Az El Niño éghajlati jelenség nagyban befolyásolta bolygónk klímáját az elmúlt egy évben, és felerősítette a klímaváltozás hatásait. A modellek szerint érdemes ehhez hozzászoknunk, ugyanis a következő ilyen időszakok egyre melegebb időjárást hozhatnak majd, írja az IFLScience.

Ez a nem szabályosan, 2-7 évente ismétlődő természetes éghajlati jelenség alapvetően az Egyenlítő mentén, a Csendes-óceán középső és keleti részén jár melegebb tengerfelszíni hőmérsékletekkel, de következményei világszerte kimutathatók.

A Geophysical Research Letters szaklapban megjelent kutatás szerint a jövőben várható extrém El Niño események során hatalmas mennyiségű hő szabadul majd ki a légkörbe, ami egyébként a felszín alatti óceánokban szunnyad. Ez pedig minden bizonnyal tovább fokozza majd az éghajlatváltozást.

Amennyiben megtörténik ez az átbillenés, a klímaváltozás szinte visszafordíthatatlanná válik.

Több éghajlati modell szerint az ENSO, vagyis az El Niño-Southern Oscillation változásához több mint egy évszázadra – sőt akár 200 évre – is szükség lenne, hogy visszatérjen a normális szintre. A szaklap a 3,7 fokos növekedéshez lövi be ezt a fordulópontot, ami azért ijesztő, mert a másfélfokot a hírek szerint már el is értük, egyes modellek szerint pedig az évszázad végére akár már 2,9 foknál is lehetünk.

Amennyiben elérnénk a 3,7 fokot, a lap szerint a most szélsőségesnek tapasztalt El Niño időszakok válnának az átlagossá. A kutatók szerint bár nem 100 százalékig biztosak az eredmények, révén csak egy modell eredményeiről van szó, érdemes figyelmeztetésnek venni a jövőre nézve.

Kapcsolódó
Extrém hőséget okozhat a bolygó semleges állapota
Példátlan időket él az emberiség: immár 13. hónapja, hogy a globális átlaghőmérséklet egyfolytában havi rekordot dönt, és nem kérdéses, hogy a forróságért nagyrészt magunkat okolhatjuk.