Kétszáz éves csatában kilőtt golyókra bukkantak

A lövedékeket az amerikai függetlenségi háború első ütközetében használták.

Az amerikai függetlenségi háború első csatájából származó lövedékekre bukkantak Massachusetts állam Concord nevű városában – írja a Heritage Daily. Az ütközet 1775. április 19-én kezdődött a Concord-folyó felett álló Északi hídnál, itt dördült el a lövés, melyet Ralph Waldo Emerson amerikai költő szavaival élve, „az egész világ hallott”.

A kutatók az Északi hídnál 5 darab 19. századi golyót ástak elő, amelyeket amerikai katonák lőhettek ki brit ellenségeikre.

A szakértők erre abból következtetnek, hogy a lövedékeket éppen azon a helyen találták meg, ahol a feljegyzések szerint az Egyesült Királyság csapatai gyülekeztek, hogy megakadályozzák a felkelőket a Concord-folyón történő átkelésben. Ez egyébként nem sikerült nekik, így a brit erőknek később Bostonba kellett visszavonulniuk, ami az amerikai történelem egyik legjelentősebb pillanatának számít mind a mai napig.

Jarrad Fuoss történelmifegyver-szakértő hihetetlen felfedezésnek értékelte a 250 éves muskétagolyók megtalálását, szerinte a leletek kollektívan az egészen világon hallott lövéseknek lehet nevezni, azok ugyanis globális hatású változást indítottak el.

Kapcsolódó
Véres csata halottait találták meg Amerikában
Négy holttest, valamint néhány tárgyi lelet került elő.