Még melegebb lesz, nem látszik hőhullám vége

Hat napon át folyamatosan dőlhetnek a melegrekordok, a Magyarországon valaha mért legnagyobb érték, a 41,9 fok is veszélybe kerülhet.

Rendkívül stabil, és még kellemetlenebb következményekkel járó időjárási helyzet csapdájában vergődünk: egy jókora ciklon és párja, a hatalmas anticiklon összeáramlási rendszere forró afrikai levegőt sodor térségünkbe. Jó hírrel nem tudunk szolgálni, pár fokos enyhülés csak a jövő hét második részére látszik, addig pedig még fokozódik is a pokol.

A következő napokban a hőség két csúcsa érkezik, hat egymást követő napon is melegrekordok dőlhetnek meg, több helyen elérjük és át is lépjük a 40 fokot

– mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Néhol akár 40-41 fok

A 35 Celsius-fok feletti kategóriában egy-két foknyi melegedés vagy enyhülés a gyakorlatban elhanyagolható, mégis érdemes a szokásosnál kissé aprólékosabban elmerülni az előttünk álló napok értékeiben. Pontosabban várható értékeiben, ugyanis a most csütörtökre és szombatra jelzett hidegfrontok esőzése némileg befolyásolhatja a meleget. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján ugyanis a kiadósabb zivatarok lokálisan akár 3 fokkal is csökkenthetik az előrejelzett hőmérsékletet, ilyenkor ugyanis a napenergia egy része a párolgásra fordítódik.

Nézzük tehát a részleteket, a megadott országos maximumokból a magasabb értékek az Alföldre, annak is déli részére vonatkoznak, míg az alacsonyabbak általában a nyugati területekre.

A valaha mért legmelegebb?

Szombat éjszaka aztán érkezik egy hidegfront, amelyből elsősorban északon és keleten számíthatunk csapadékra záporok, zivatarok formájában, és némi „lehűlés” is jár a nyomában.

Jelen állás szerint így egymás után hat napon keresztül dőlhetnek napi melegrekordok, ami korántsem átlagos jelenség. Jövő szerdára virradóra ismét hidegfront éri el térségünket, nyomában pedig 32-39, csütörtökön 32-38, pénteken 32-36 fok várható – pokoli meleg, de már nem példa nélküli. Ennél több egyelőre nem látszik, a modellek azt mutatják, hogy szombaton újra melegedés veszi kezdetét, de ez még túl távoli.