Ezért érdemes kerülni a felvágottakat, a kolbászt, a szalonnát

Számos betegség megelőzhető, ha csökkentjük a feldolgozott húsok fogyasztását.

Csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata a feldolgozott húsok kerülésével – írja a ScienceAlert. Egy új tanulmány eredményei azt mutatják, hogy ezek az élelmiszerek magas só- és telítettzsír-tartalmuk miatt nagy mértékben növelik a diabétesz veszélyét.

A rendelkezésre álló adatok szerint, ha az emberek 30 százalékkal kevesebb feldolgozott húst ennének, mint most, akkor csak az Egyesült Államokban 353 ezerrel kevesebb embernél alakulna ki 2-es típusú cukorbetegség, 92 500-nál nem lépne fel érrendszeri betegség, 53 300 pedig a bélrákot kerülhetné el.

A kutatók szerint tehát érdemes lecsökkenteni a felvágottak, a virsli, a szalonna és a kolbász fogyasztását is, ezzel pedig nemcsak a cukrobetegségtől, de a ráktól is megóvhatjuk magunkat.

A szakértők ezért arra ösztönöznek mindenkit, hogy hússzükségleteiket lehetőleg friss termékekkel elégítsék ki az előre feldolgozott ételek helyett. Ugyanakkor az sem mindegy, hogy milyen friss húst vásárolunk, hiszen sok bizonyíték mutat arra, hogy a vörös húsok (marha, sertés, bárány) túlzott fogyasztása is negatív hatással lehet az egészségre, ezért érdemes inkább a szárnyasokat és a halakat választani.

Kapcsolódó
A dohánytermékekével vetekszik a feldolgozott ételek kártékonysága
A szakértő szerint tiltani kellene az ultrafeldolgozott élelmiszerek reklámozását, és csomagolásukra cigarettás dobozokéhoz hasonló elrettentő feliratokat is jó lenne tenni.