Sosem látott vámpírtintahalat találtak a tenger mélyén

Ez mindössze a második ismert vámpírtintahal-faj, amely ma is él a Földön.

Sosem látott vámpírtintahalat találtak a Dél-kínai-tenger mélyén – írja a Live Science. Amint a felfedezésről szóló tanulmányból kiderül, a Vampyroteuthis simoniteuthis mindössze a második ismert, ma is élő vámpírtintahal-féle, amelyet valaha leírtak.

Az első a Vampyroteuthis infernalis volt, amelyre még 1903-ban bukkantak rá. Ez az állat mindössze 0,3 méteresre nő, és fenyegető neve, illetve megjelenése ellenére nem valószínű, hogy a táplálékául szolgáló apró gerinctelenek kívül bárkinek is ártana. Főleg azért, mert leginkább mélytengeri dögevőként funkcionál, vagyis többnyire ürüléket és elhullott állatok maradványait fogyasztja.

A most felfedezett állat szintén a tenger mélyén, a felszíntől körülbelül 800-1000 méterre él. A két faj közötti legszembetűnőbb különbség, hogy a V. simoniteuthis-nek rokonával ellentétben van farka és csőre is.

Dajun Qiu

A róla készült fényképen az állat egy fekete pacának tűnik, de a tengerben feltehetőleg nagyon hasonlóan nézhet ki a Vampyroteuthis infernalis-hoz.

Bár jelenleg mindössze két élő fajról tudunk, amelyek a vámpírtintahal-félék családjába tartozik, azonban számos mára már kihalt képviselőjéről tudunk.

Kapcsolódó
Ősi vámpírtintahalra bukkantak
A Syllipsimopodi bideni 328 millió éve élt.