Kifinomult műtéteket végeznek egymáson a hangyák

A floridai lóhangyák képesek megvizsgálni, diagnosztizálni a boly tagjait, valamint megállapítani, hogy elfertőződött-e a sebük vagy sem, és ennek megfelelően kezelni is őket.

Életmentő műtéteket tudnak végezni egymáson a hangyák – írja a Live Science egy friss tanulmány alapján. A felfedezéssel ezek a rovarok lettek a második ismert élőlények, amelyek képesek erre az emberek után.

A kutatók észrevették, hogy a floridai lóhangyák (Camponotus floridanus) felismerik fajtársaikon a lábsérüléseket, és azokat kezelik is a seb tisztításával vagy a végtag amputálásával.

Erik Frank viselkedésökológus elmondta, nem ismer a tudomány másik fajt az állatvilágban, amelynek példányai ilyen kifinomult beavatkozásokat hajtanának végre egymáson.

Frank csapata 2023-ban rájött, hogy egy afrikai hangyafaj, a Megaponera analis tagjai képesek fertőtleníteni társaik sebeit egy különleges anyaggal, amelyet mirigyeik termelnek. A floridai lóhangyáknak viszont nincsenek ilyen mirigyeik, ezért a tudósok kíváncsiak lettek, hogy ennek hiányában hogyan kezelik a sérülteket.

Kísérleteik azt mutatták, hogy a combon keletkezett sebeket először megtisztították szájukkal, majd sok harapással amputálták. A lábon található sérüléseket viszont csak tisztítással kezelték. Egy amputáció körülbelül 40 percet vett igénybe.

A beavatkozások jelentősen javították a sebesült hangyák túlélési esélyeit: a combsérültek életben maradási valószínűsége 40 százalékról 90-95 százalék közé emelkedett az amputációval, a lábszársebbel küzdőké pedig 15 százalékról 75 százalékra javult a tisztításnak köszönhetően.

Frank szerint mindez azt mutatja, hogy a hangyák képesek megvizsgálni, diagnosztizálni a boly tagjait, valamint megállapítani, hogy elfertőződött-e a sebük vagy sem, és ennek megfelelően kezelni is őket. Úgy véli, ez a képesség ösztönös, és születésüktől fogva velük van, ugyanis tanulásra utaló jeleket nem találtak kollégáival.

A kutatók a jövőben további vizsgálatokat végeznek majd, hogy kiderítsék, más hangyafajok is rendelkeznek-e ezzel az adottsággal.

Kapcsolódó
A lábunk alatt él a Föld egyik legnagyobb társadalma
A hangyák komplex társadalmi rendszerben élnek, emellett egyszerre földművelők és testépítők.