Ismeretlen ősi kultúra barlangrajzaira bukkantak

Húsz különböző helyszínen is találtak az izgalmas alkotásokból.

Több ezer éves, ismeretlen kultúra alkotta barlangrajzokat fedeztek fel – írja a Live Science. Az izgalmas műveket a venezuelai Canaima Nemzeti Park 20 különböző pontján találták meg.

Egyes rajzokat vörös festékanyaggal készítettek, és vonalakat, pontokat, kereszteket jelenítenek meg, de akadnak embereket, leveleket ábrázolók is. Ezek mellett pedig sziklafalakba vésett alakzatokra is rábukkantak.

A szakértők nem tudják pontosan, hogy milyen célzattal készülhettek a rajzok, de José Miguel Pérez-Gómez régész szerint minden bizonnyal rítusokhoz kapcsolódhattak. Úgy véli egyes szimbólumok az születésre, a betegségre, a természet megújulására és a sikeres vadászatra utalnak. Pérez-Gómez azt is elárulta, hogy az alkotások 4000 évesnél is idősebbek lehetnek.

A rajzokat egy, a történelem számára ismeretlen kultúra tagjai készíthették, amely feltehetőleg a mai Canaima Nemzeti Park területén jött létre, majd szétterjedt az Amazonas folyó mentén.

A feltárások helyszínein kerámiaedényeket és kőeszközöket is találtak, amelyeket ugyanezen kultúra képviselői használhattak, ezt azonban csak további vizsgálatok után állíthatjuk majd biztosan.

Kapcsolódó
Rejtett kódot találtak jégkori barlangrajzokon
A szakértők úgy gondolják, hogy egy protoírást fedeztek fel.