Videó: 800 kilogrammnyi kötélbe gabalyodott egy bálna

Halászfelszerelés és bóják akadályozták az úszásban a tengeri óriást.

Mintegy 800 kilogrammnyi hálóba és egyéb halászfelszerelésbe gabalyodott bálnát találtak Ausztrália partjainál – írja a The Guardian. A vízi emlőst szombaton, egy héttel első megfigyelése után kiszabadították a kötelek fogságából.

A bajba jutott hosszúszárnyú bálnát (Megaptera novaeangliae) még június 23-án vették észre, de eltűnt az emberek szeme elől, és legközelebb csak 28-án, pénteken bukkant elő újra. Az illetékes hatóságok ekkor egy nyomkövetőt helyeztek rá, hogy ne veszíthessék el még egyszer.

Másnap a mentőcsapat levágta a róla a 800 kilogrammnyi kötelet és bóját, amelyet aztán a rendőrség egy daruval emelt ki a vízből, hogy ne sodorhasson veszélybe más állatokat. Összesen körülbelül 185 méternyi kötéltől szabadították meg az állatot.

Ismereteink szerint a hosszúszárnyú bálnák akár 50-100 évig is élhetnek, azonban a hajók, a halászfelszerelések és a vízszennyezés ideje korán véget vethetnek életüknek. Hétfőn például egy másik bálna is veszélybe került Ausztráliában, miután cápahálóba gabalyodott egy strand közelében. Az állatot bámészkodók szabadították ki.

A becslések szerint a cápahálók csak Ausztrália Queensland államában majdnem 8000 tengeri állatot ejtettek fogságba 2014 és 2023 között, amelyek közül 734 védett volt.

Kapcsolódó
Több ezer kilométert tett meg hálóba gabalyodva egy bálna
A szakértők szerint a sérült állat nem fog sokáig élni.