Down-szindrómás neandervölgyi gyermek csontjára bukkantak

A kutatók úgy vélik, hogy a Tina becenevű gyermek gondozásába a közösség több tagja is becsatlakozhatott.

Egy friss tanulmányban egy hatéves, Down-szindrómás neandervölgyi gyermek maradványát mutatják be – írja a Live Science. A csontot egy spanyolországi barlangban tárták fel.

Ez a Down-szindróma első ismert esete a neandervölgyieknél.

Az a tény, hogy a Tina becenevű gyermek egészen hatéves koráig élt, arra utal, hogy csoportja gondoskodott róla, ami az önzetlen viselkedés jele. A kutatók azt feltételezik, hogy gondozásába az anya mellett mások is becsatlakoztak.

Tina fülcsontja 1989-ben került elő Xàtiva városában, a Cova Negra nevű barlangban állati maradványok közé keveredve. A szakértők csak a közelmúltban azonosították a leletet, majd mikro-CT-s elemzés alá vetették, ami lehetővé tette egy digitális 3D-s modell létrehozását.

Tina fülcsontja szabálytalan alakú volt, ami összhangban van a Down-szindrómával. A csontnak más szokatlan tulajdonságai is voltak, többek között kisebb csiga jellemezte. Érdemes hozzátenni, hogy a Down-szindrómát egyértelműen igazoló genetikai elemzést nem végezték el, ennek ellenére a kutatók úgy gondolják, hogy meggyőző bizonyítékokat találtak.

A szakértők eddig is tudták, hogy a neandervölgyiek gyakran ápolták társaikat. Az új tanulmány különlegessége, hogy Tina korából adódóan valószínűleg nem tudott segíteni a többieknek, így gondozása önzetlen cselekedet lehetett. Mercedes Conde, a panyolországi Alcalá Egyetem munkatársa és a csapat tagja szerint ez a valódi altruizmus bizonyítéka.