Egyedülálló sírhelyet találtak a Kaukázuson

A régészek korábban még sosem fedeztek fel hasonlót.

Két bronzkori csecsemő sírhelyére bukkantak Örményországban – írja a Heritage Daily egy új tanulmány alapján. A gyermekek végső nyughelyét hatalmas, bazaltból készült monolit jelölte.

Ezeket a köveket vishapakarnak hívják, de gyakran sárkánykövekként is szokás emlegetni őket, hiszen Vishapot, az örmény mitológia vízi sárkányát ábrázoló rajzokat szoktak rájuk vésni. A most feltárt monoliton egy feláldozott, párosujjú patás emlős látható, amelynek szájából vér, vagy víz folyik.

A. Hakhverdyan

Az ásatások során a sárkánykő alatt két lány csecsemő végső nyughelyét találták meg, akik a DNS-vizsgálatok szerint egymással közeli rokoni kapcsolatban álltak. A hantban emellett tárgyi leletek is feküdtek, köztük festett kerámiák, egy bronz hajtű, egy karneolgyöngy, valamint egy felnőtt csontjai.

A szakértők szerint a bronzkori gyermeksírhelyek meglehetősen ritka régészeti felfedezésnek számítanak Örményországban, az pedig teljesen példátlan, hogy egy ilyen sírt vishapakarral jelöljenek. A Kaukázus déli részén ugyan bevett szokás volt a hantokat hasonló monolitokkal jelölni, de az Örményországban feltárt 454 bronzkori sír közül csak ehhez az egyhez helyeztek sárkánykövet.

Kapcsolódó
Avar harcos sírjára bukkantak egy magyar faluban
A férfival együtt eltemették lovát és összes fegyverét is.