Különleges bolygóegyüttállás lesz kedden

A Jupiter és a Merkúr elképesztően közel kerül majd egymáshoz.

Kedden szoros együttállásban lesz látható a Naprendszer legnagyobb és legkisebb bolygója, a Jupiter és a Merkúr – írja az MTI a Svábhegyi Csillagvizsgáló közleménye alapján. A két égitest a nap során a telihold átmérőjének alig negyedére lesznek egymástól, így csillagászati távcsővel nézve, akár 100-200 szoros nagyításon is egyetlen látómezőben lesznek láthatóak.

A jelenség a nappali égen csak csillagászati távcsővel lesz látható és a Nap közelsége miatt komoly odafigyelést igényel majd a planéták megtalálása. A Svábhegyi Csillagvizsgáló viszont rendhagyó programmal készül, ahol az érdeklődők különleges naptávcsövekkel figyelhetik meg az együttállást.

A Jupiter távcsőben egy jókora méretű, ovális alakú, halvány korongnak látszik majd. Az ég háttérfényessége miatt a kékes háttéren lebegő, fakó korongot lehet majd megfigyelni, amin két, egyenlítővel párhuzamos felhősáv is fut. Ehhez képest a távcsőben 88 százalékos fázist mutató, majdnem „telimerkúr” apró korong lesz a Jupiter mellett.

A csillagászok fokozott óvatosságra intenek mindenkit, aki távcsővel figyeli meg az együttállást, mivel a páros mindössze 12 fokra jár majd a Naptól.

Kapcsolódó
Több mint ezer éve volt utoljára ilyen bolygóegyüttállás
Június 17-28. között a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton egymás után sorakozva.