Rejtélyes tengeri óriásról készült videó

A kutatók úgy vélik, a világon először sikerülhetett megörökíteniük egy gigászkalmárt természetes élőhelyén.

A történelem során először sikerülhetett megörökíteni egy gigászkalmárt természetes élőhelyén – írja az IFLScience. Az állatot egy mélytengeri kamerával vették fel a kutatók az Antarktisznál.

A gigászkalmárok hatalmas méretű, rejtélyes tintahalak. Egészen mostanáig egyetlen példányt sem figyeltek meg természetes élőhelyén, a fajról csupán az a néhány egyed árulkodik, amelyekre partra sodródva vagy halászhálóba kerülve akadtak rá. Ezek a puhatestűek tudomásunk szerint akár 10-14 méter hosszúra és 500 kilogrammosra is megnőhetnek, ezzel pedig a világ legnehezebb gerinctelen állatainak számítanak.

A gigászkalmárok (Mesonychoteuthis hamiltoni) feltehetőleg az Antarktiszt körülvevő Déli-óceán mélyén élnek, és nem összekeverendőek az óriáskalmárokkal (Architeuthis dux).

Szakértők egy csapata elhatározta, hogy 2025-ig felkutat egy gigászkalmárt a természetes élőhelyén, majd tanulmányozza is azt. Felnőtt példányt egyelőre nem sikerült találniuk, azonban úgy gondolják, egyik felvételükön egy apró, fiatal egyed látható.

A videó vizsgálata még zajlik, rajta egy 10-12 centiméter hosszú tintahal látszik, amely vagy egy teljesen ismeretlen fajhoz tartozik, vagy egy felnőtt Galiteuthis glacialis, de az is elképzelhető, hogy egy nagyon fiatal gigászkalmár. A kalmárok azonosítása egyetlen felvétel alapján viszont nehéz feladat, ugyanis sokuk megjelenése nagyon hasonló.

Kapcsolódó
Óriáskalmár teteme sodródott partra Tenerifén
A Tenerife környéki vizekben sok óriáskalmár él.