Lelökte a deszkáról a szörföst a cápa

A szörfösnek nem esett baja, de az érintett strandot lezárták.

Le kellett zárni egy népszerű dél-kaliforniai strand egy szakaszát május 27-ére, hétfőre, miután előző este cápatámadás történt a környéken – írja a The Guardian.

Az állat egy szörfösnek rontott neki, lelökve őt a deszkájáról.

Az egynapos lezárást azt követően rendelték el, hogy vasárnap este a szörfös a vízből kiérkezve jelentette a cápa agresszív viselkedését a vízimentőknek. Sean Staubenbaur hadnagy szerint a szörfös nem sérült meg, az ütközés pedig azután történt, hogy felfigyelt egy, a vízben felé közeledő sötét objektumot.

A strand parti része továbbra is látogatható maradt, de a vízbe 24 óráig nem volt szabad bemenni. Május utolsó hétfője egyébként nemzeti ünnep, az emlékezet napja az Egyesült Államokban, ilyenkor azokra emlékeznek, akik az amerikai fegyveres erőknél teljesített szolgálatuk közben vesztették életüket.

Amikor 3 méteres vagy annál hosszabb cápát észlelnek, általában több órára lezárják az érintett strandot. Bármely agresszív viselkedés ezzel szemben automatikus, egynapos lezárással jár – feltéve, ha nem bukkan fel újabb állat.

Nem kis részben Hollywood miatt az emberek könyörtelen, félelmetes gyilkológépekként gondolnak a cápákra, ám igazából messze nem olyan veszélyesek, mint sokan hiszik.  Tavaly világszerte mindössze 69 provokálatlan támadást regisztráltak, összehasonlításképp: a kutyák csak az Egyesült Államokban évente mintegy 4,5 millió embert harapnak meg.

A cápák világáról és a cápakutatás kihívásairól korábban Mucsi Dávid szakértő beszélt a 24.hu-nak. Az interjúban a támadások típusait is bemutatta, emellett kiemelte: a cápák valójában nem tekintenek táplálékként az emberekre.

Kapcsolódó
Ha a cápák célzottan ölnének, egyetlen strandoló sem lenne a tengerekben
Az állatkerti Cápasuliban jártunk, ahol Mucsi Dávid cápakutatóval beszélgettünk.