Kettészakad az ország: 30 fok és esők jönnek

Esős, májusi nyugat és szárazabb, nyárias kelet: a kontraszt tartósan fennmarad, egyelőre a jövő hét közepén látszik újabb változás.

Laikusként nehezen értelmezhető időjárásunk változása, nem tudjuk egyetlen egyértelmű, lineáris és országos hatásokkal járó légköri jelenséggel magyarázni. Az elmúlt napokat több helyen zivatarok kísérték, miközben sok volt a napsütés és kellemes a meleg. A folytatásban is valami ilyesmi várható, csak sokkal nagyobb kontrasztokkal.

Kedd este nyugat felől egy gyenge front éri el hazánkat, nyomában pedig időjárási szempontból kettészakad az ország. Legalábbis nagy eséllyel

–  mondja a 24.hu-nak Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

A jelenség központi része távol tőlünk, az Alpok felett örvénylik, hatására a nyugati és középső országrészben szerdától gyakrabban várható záporok, zivatarok. Az ország keleti felén azonban a magasban tapasztalható száraz, keleties áramlás az uralkodó, így aztán időjárásunk is felemásan alakul.

A modellszámítások alapján jelenleg 70 százalék az esélye annak, hogy az előttünk álló bő egy hétben

a nyugati és a középső tájakon több alkalommal záporokkal, zivatarokkal tarkított időnk lesz 22-24 fokos csúcsokkal, míg keleten szárazabbak lesznek a napok 30 fok körüli, feletti maximumokkal.

Előbbi hőmérsékleti értékek egyébként közelebb állnak a május végi átlaghoz, a 30 fok már inkább nyár közepe. Az eredmények maradék harminc százaléka pedig azt mutatja, hogy keletre is kiterjed a front, vagyis országszerte az alacsonyabb értékek jönnek be csapadékkal.

A kontraszt tartósan fennmarad, egyelőre úgy tűnik, hogy ez a szituáció a jövő hét közepéig fennáll, utána pedig mintha a száraz meleg felé billenne a mérleg nyelve a nyugati tájakon is.