Ez a madártoll értékesebb az aranynál

Valaki több mint 10 millió forintot fizetett egyetlen darabért.

Elképesztően sok pénzért vették meg egy kihalt madár tollát Új-Zélandon – számolt be róla a The Guardian. A ritka relikviáért az aukció nyertese 46 521 új-zélandi dollárt, vagyis több mint 10 millió forintot fizetett.

Ezzel ez lett a legdrágább madártoll, amelyet valaha árverésre bocsátottak. A korábbi rekorder egy ugyanehhez a fajhoz tartozó toll volt, az 8400 új-zélandi dollárért (majdnem 2 millió forint) kelt el 2010-ben. A most eladott toll csupán 9 grammot nyom, így grammonként nagyjából 40-szer értékesebbnek számít az aranynál.

A drága ereklye egy huja (Heteralocha acutirostris) tollazatának része volt egykor. Ez a madárfaj hivatalosan 1907-ben halt ki, habár néhány példánya még élhetett az 1920-as években.

A hujákat gyönyörű dalukról, fényes fekete kültakarójukról és hosszú faroktollaikról voltak ismertek. A maori őslakosok kultúrájában szent állatnak számítottak, kihalásukat a szigetországba érkező európaiak okozták, akik vadászni kezdték őket, hogy tollaikkal kalapokat és legyezőket ékesítsenek.

Az érdeklődés irántuk pedig kihalásukkal sem hagyott alább, ezt mutatja a mostani árverés is, valamint az is, hogy 2023-ban két kitömött huját 466 ezer új-zélandi dollárért, azaz több mint 100 millió forintért vett meg valaki egy aukción. A most eladott toll egyébként kitűnő állapotban maradt fenn, és Új-Zéland kulturális minisztériuma kincsnek nyilvánította, ezért is rúghatott ilyen magasra az ára.

Kapcsolódó
Kialakulhat újra egy már kihalt faj?
Újra kialakult egy madár röpképtelen változata, de nem ugyanaz a faj született újjá.