Ezért temettek el élve embereket az őskori Európában

Több mint 14 ősi lelőhelyen bukkantak furcsa gyilkosságok nyomaira.

Kegyetlen kínzás után élve temettek embereket Európában az újkőkorszakban, derül ki egy friss kutatásból. A Live Science szerint a síremlékek feltárása során több mint egy tucat olyan esetet találtak, amikor úgy temethettek el élve embereket, hogy a lábukat a nyakukhoz kötötték, így lényegében magukat fojtották meg.

A tanulmány egy ősi temetkezési hely ismételt feltárását követően készült, melyet több mint 20 éve fedeztek fel Saint-Paul-Trois-Châteaux-ban, Avignon közelében, Dél-Franciaországban. A gabona tárolására használt silóban három nő maradványait találták meg, akiket körülbelül 5500 évvel ezelőtt temethettek el.

Ludes et al., Sci. Adv. 10, eadl3374 (2024)

Eric Crubézy biológiai antropológus szerint a sír fölé épített faépítmény a napfordulókor a naphoz igazodott, és a közelben több gabonaőrlésre szolgáló törött követ is találtak, amellyel minden bizonnyal a még élő áldozatok köteleit rögzítették, hogy ne mozogjanak el.

Így tehát könnyen lehet, hogy a gyilkosság egy, a mezőgazdasághoz vagy a termeléshez kapcsolódó rítus volt.

Ezzel a tudattal több helyet is megvizsgáltak, és végül 14 neolitikus lelőhelyen 20 áldozati gyilkosság jeleire bukkantak, amelyek az i.e. 5400 és 3500 közötti időszakban történhettek. Ez a fajta kegyetlen élve eltemetés egyébként úgy tűnik, igen gyakori volt, ugyanis Európa-szerte találtak ilyen eseteket, Spanyolországtól egészen a mai Csehországig.

Kapcsolódó
Megalkották a történelem legősibb családfáját
A korai földművesek a kutatók szerint egyértelműen monogámok voltak.