Orrspray segíthet a szívritmuszavar kezelésében

Eddig huzalokat kellett átfűzni az ereken az ilyen panaszok kezeléséhez, most viszont úgy tűnik, hamarosan pár fújás is elég lesz.

Az amerikai Weill Cornell Medicine and Medical Center kutatói megtalálhatták, hogyan lehet kezelni orvosi felügyelet nélkül a szívritmuszavart. A kutatók szerint egy Etripamil kísérleti gyógyszerrel ellátott orrspray lehet a megoldás, írja az Interesting Engineering.

A klinikai vizsgálatot szponzoráló cég, a Milestone Pharmaceuticals kifejlesztett egy kalciumcsatorna-blokkoló orrsprayt, amely etripamilt tartalmaz. Ez segít a szív elektromos tevékenységének szabályozásában, amely így hatékony a PSVT-ben (Paroxysmális supraventriculáris tachycardia) szenvedő betegek kezelésében, amely eddig kórházi kezelést igényelt.

A kórházi eljárás során az orvosoknak alapvetően vékony huzalokat kellene átfűznie a páciensek erein a szívhez, amely később a kezelésben is fontos szerepet játszana. Ezt azonban most úgy tűnik, egy sima orrspray-vel ki lehetne váltani.

Az 1116 beteg bevonásával készült klinikai vizsgálat 148 helyszínen zajlott az Egyesült Államokban, Kanadában és Dél-Amerikában. A vizsgálatban olyan betegek is részt vettek, akiknek a kórelőzményében pitvarfibrilláció szerepelt.

A betegek nagyjából kétharmada egy órán belül enyhülést tapasztalt, átlagosan 17 perc alatt enyhültek a tünetek. Az enyhe, átmeneti tünetek, mint például az orrfolyás, az orrdugulás, a kellemetlen érzés és az orrvérzés kezdetben gyakori volt, de az ismételt használat során csökkentek.

Kapcsolódó
Így változott meg az európai ember 2000-3000 év alatt
A természetes szelekció nagyban meghatározta az emberek fejlődését, egy kutatás, most rámutatott, mennyire.