Orröblítés miatt alakulhat ki halálos fertőzés

Egy új tanulmányban tíz páciens esetét mutatják be, akiknek agyát amőba támadta meg.

Egy új, az amerikai járványügyi központ (CDC) által közzétett tanulmány alapján az orrdugulás enyhítésére szolgáló, csapvízzel történő orröblítés halálos agyevő amőbafertőzést okozhat – írja az Independent. A szakértők az elmúlt évtizedben tíz olyan esetet azonosítottak, amikor az orröblítés után az Acanthamoeba nevű amőba betegséget idézett elő.

Az érintettek közül hárman belehaltak a fertőzésbe.

Mind a tíz személy immunrendszere gyenge volt, heten közülük krónikus arcüreggyulladásban szenvedtek. A páciensek közül többen egyszerű csapvizet használtak az öblítéshez.

Az Acanthamoeba nemzetség tagjai világszerte jelen vannak a talajban és a vizekben. Egyes fajok az emberre is veszélyesek lehetnek, és megtámadhatják a gyenge vagy legyengült immunrendszerű személyeket, például a cukorbetegeket, a rákosokat, a HIV-fertőzötteket vagy a szervátültetésen átesetteket.

Az orrmosás ugyan adott esetben egészségi előnnyel járhat, például segíthet más fertőzések megelőzésében, de a módszer kórokozókat is behozhat a szervezetbe, különösen, ha nem steril vízzel végzik. A nem megfelelően végrehajtott orröblítés egyébként más típusú amőbafertőzést is előidézhet, a közelmúltban egy pakisztáni férfi esetét is bemutatták, akit a Naegleria fowleri betegített meg egy vallási rituálé részeként elvégzett csapvizes orrmosás után.

Amennyiben egy amőba megfertőzi az agyat, kevés módszer van a fertőzés leküzdésére, a páciensek jelentős része meghal. A pakisztáni férfi esetében az agresszív és korai orvosi beavatkozás életmentő volt.

Ahhoz, hogy a betegséget elkerüljük, a szakértők szerint legalább egy percig – 1980 méteres magasság felett három percig – kell forralni a csapvizet, mielőtt lehűtve felhasználnák.

Kapcsolódó
Kontaktlencséből támad a szemevő amőba
A fertőzés ritka, de az utóbbi időben ugrásszerűen megnőtt az esetszám: súlyos látáskárosodást, vakságot is előidézhet. Főleg a kontaktlencsét viselőket érinti.