Hatalmas tetemet sodort partra a tenger

A test egy nagyon ritka állaté, amelyből már csak kevesebb mint 350 példány létezik.

Egy hatalmas bálna tetemét találták meg egy Massachusetts államhoz tartozó szigeten vasárnap. Az állat farokúszójára egy háló tekeredett rá – írja a USA Today.

Sarah Sharp állatorvos elmondta, egyelőre nem állapították meg hivatalosan a pusztulás okát, de az biztos, hogy az ilyen hálóba gabalyodások gyakran okoznak a vízi emlősöknek hosszas szenvedéseket és halált. A szakértők a későbbiekben felboncolják majd a bálnát, hogy többet tudjanak meg pusztulásának körülményeiről.

Az állat egyébként egy nőstény északi simabálna (Eubalaena glacialis) volt, amely egy súlyosan veszélyeztetett faj: a becslések szerint kevesebb mint 360 példány él már csak.

2017 óta ez a 37. északi simabálna, amely elpusztult, további 86 egyeden pedig súlyos sérüléseket figyeltek meg. Közülük 9 állat halálát, és 70 sérüléseit hálóba gabalyodás okozta. Mivel már csak körülbelül 70 szaporodóképes nőstény él ebből a fajból, minden egyes haláleset óriási veszélyt jelent az északi simabálnákra, amelyek akár a kihalás szélére is sodródhatnak.

A tudósok szerint évente legalább 40 simabálnának kellene születnie ahhoz, hogy a faj populációja helyreállhasson, a most is tartó téli évszakban eddig 16 jött világra. Ezek közül azonban nem mindegyik maradt életben, egyikük már biztosan elpusztult, egy másik borjú pedig a szakértők szerint hamarosan követheti őt, hiszen egy hajó nagyon súlyosan megsebesítette.

Kapcsolódó
A világ legnagyobb állatát mosta partra a tenger
A gigantikus emlős teteme egy chilei tengerparton tűnt fel.