Saját népe fejezte le az angol királyt

I. Károly volt az első európai uralkodó, akit saját országának lakói ítéltek halálra és végeztek ki.

I. Károly angol király 375 éve, 1649. január 30-án halt meg Londonban. Az eset példátlannak számított a korban, ugyanis Európában ez volt az első alkalom, hogy egy uralkodót saját népe végeztetett ki – írja a Rubicon.

Háború a király ellen

Károly – akárcsak apja – sokáig abszolút módon uralta és kormányozta Angliát és Skóciát is. Mindez azonban megváltozott 1940-ben, amikor a pénz szűkében álló király a skótok lázadása miatt kénytelen volt összehívni az országgyűlést. Ettől kezdve heves politikai ellentét kezdett kibontakozni: Károly teljhatalomra vágyott, a parlament pedig korlátozni akarta őt, ez az ellentét pedig 1642 januárjában polgárháborúba torkollott.

Hatéves fegyveres küzdelem kezdődött, amelyben a parlament erői sorra nyerték a fontos csatákat. A királyt végül 1648-ban foglyul ejtették, ám a parlament nem akarta kivégeztetni, megszavazták, hogy trónon hagyják Károlyt, csupán megkurtítják hatalmát. Oliver Cromwell parancsnok viszont a király visszatérését támogató parlamenti képviselők közül 40 főt elfogatott, hogy biztosítsa a szükséges többséget Károly számonkéréséhez, a per megindításához.

Perbe fogják az uralkodót

Az uralkodót 1649 januárjában szállították Londonba, ahol egy 135 tagú bíróság előtt kellett volna felelnie tetteiért, ám végül csak 68 fő jelent meg. A John Cook vezette vizsgálóbizottság nem volt egyszerű helyzetben, hiszen Anglia történetében korábban soha nem akadt példa arra, hogy egy királyt – főleg a halálos ítélet szándékával – bíróság elé citáljanak, ezzel együtt pedig a pernek sem a közvélemény előtt, sem a képviselők soraiban nem volt megnyugtató támogatottsága.

Károlyt azzal vádolták, hogy zsarnokként korlátozta az angol polgárokat, majd a polgárháború alatt fegyverrel támadt saját népére, ami hazaárulásnak minősül. A király a pert elvesztette, január 27-én halálra ítélték. A kivégzésére, amelynek módja lefejezés volt, 1649. január 30-án került sor Londonban. Angliában ezután bevezették a köztársaságot, de 11 évvel később a parlament visszavonta azt a törvényt, amely szerint senki nem tarthat igényt Anglia trónjára, így 1660-ban a Stuartok visszatérhettek a szigetországba. Az új uralkodó, II. Károly szörnyű bosszút állt: mindazokat, akik közreműködtek az I. Károly ellen lefolytatott eljárásban, „királygyilkosokként” halálra ítélt.

Kapcsolódó
Kegyetlenül végezték ki a magyar tudóst a kommunisták
Hiába tett meg mindent a vérontás elkerüléséért, nem kegyelmeztek neki.