Boszorkánysággal vádolták az angol királynét

VIII. Henrik nem válogatott az eszközökben, ha megunta aktuális feleségét.

Az 1507 táján, gazdag nemesi családban született Boleyn Anna 15 évesen lett VIII. Henrik angol király udvarhölgye, és a király szeme gyorsan megakadt rajta. Ekkor már régóta próbálta a pápával felbontatni az Aragóniai Katalinnal kötött házasságát, aki erre nem volt hajlandó: végül ez vezetett az anglikán egyház megalapításához, amelynek vezetője formálisan is kimondta a válást – írja a Múlt-kor.hu.

Henrik 1533. január 25-én vette feleségül Annát, de gyorsan rá is unt, amikor pedig „csak” lányt szült, helyzete megingott. Annát az udvarban gőgje, arrogáns viselkedése tette népszerűtlenné, jó hírét rontotta, hogy életvidám asszony lévén a belső termeibe bejáratos fiatalemberekkel gyakran táncolt, flörtölt. Henrik el akarta kerülni az újabb válással járó procedúrát, ezért kínvallatásokkal kicsikart vallomásokra hivatkozva 1536. május 2-án házasságtörés miatt őrizetbe vetette feleségét.

A vádak között szerepelt a hűtlenség, a vérfertőzés, a boszorkányság és az összeesküvés a király meggyilkolására.

Anna „szeretőit” minden jogi procedúra nélkül kivégezték, a királyné különbíróság elé került. A testület május 17-én bűnösnek találta és halálra ítélte, címeitől megfosztotta, lányát törvénytelennek, házasságát érvénytelennek minősítette. A Tower udvarán fejezték le május 19-én, Henrik pedig 11 nappal később már el is vette Anna korábbi udvarhölgyét, Jane Seymourt.