Két példány maradt a ritka orrszarvúból, most új esély adódott az alfaj megmentésére

Az északi szélesszájú orrszarvú a kontrollálatlan vadászat miatt került a kihalás szélére.

A világon már csak két északi szélesszájú orrszarvú maradt, az alfaj a kontrollálatlan vadászat miatt került a kihalás szélére. A két példány ráadásul nőstény, Sudan, az utolsó hím 2018-ban pusztult el, miután begyűjtöttek tőle spermamintákat.

Az alfaj megóvásának szempontjából most reményt ad, hogy a közelmúltban első alkalommal sikerült mesterséges megtermékenyítést elérni rinocéroszoknál – írja a CBS. A BioRescue Project, egy reprodukciós technológiával foglalkozó nonprofit szervezet, amely veszélyeztetett állatok megmentésére összpontosít.

A csoport január 24-én jelentette be, hogy a világon elsőként sikeresen ültetett be embriót orrszarvúba.

A vállalat szerint az áttörés esélyt adhat az északi szélesszájú orrszarvú megóvására.

A szélesszájú orrszarvúk száma összességében továbbra is csökken. A faj két alfajra, déli és északi populációra osztható, utóbbi a természetből már kipusztult. A megmaradt nőstényeket a kenyai Ol Pejeta Természetvédelmi Területen, egy 700 hektáros zárt élőhelyen őrzik, az egyedeket a nap 24 órájában felügyelik.

A déli embriót egy szintén déli egyedbe ültették be 2023 szeptemberében, 70 napos vemhesség után a hím embrió igen fejlettnek tűnik. A program következő lépéseként a fókusz az északi alfajra kerülhet.

A BioRescue a fejlett asszisztált reprodukciós technológiáknak (aART) nevezett in vitro megközelítést alkalmazza, amely a csoport szerint az egyetlen lehetőség az északi példányok létrehozására. A cég 2015 és 2022 között 65 aART-eljárást hajtott végre, a technika magába foglalja az állatok petefészkéből történő éretlen petesejtek kinyerését is. Az adatok alapján az eljárás nem károsítja az állatok egészségét, sőt.

Az egyik északi tehén, Fatu petefészkében kóros ciszta alakult ki, a nősténytől három év alatt tíz petesejtet tudtak kinyerni. A kutatók nem találtak arra utaló jeleket, hogy az eljárások akadályoznák az állatok természetes szaporodását.

A mostani kísérletben egy déli tehén, Curra petesejtjét, illetve egy hím, Ouwan spermáját használták fel, az embriót aztán egy harmadik egyedbe ültették be. Az állatok egészségét folyamatosan követték a szakértők. Komplikációk nem mutatkoztak, ám novemberre Curra és Ouwan elpusztult a heves, a klímaváltozással összefüggésbe hozható esőzések után elszabadult Clostridia baktériumok fertőzésében.

Az embrió fejlődését a kutatók továbbra is figyelemmel kísérlik, idővel pedig remélhetőleg északi példányokat is bevonhatnak a programba.