Ez az állat feketévé változik, ha felidegesítik

Nem ez az első halfaj, amelynél hasonló jelenséget figyeltek meg.

Egy indonéz halfaj domináns hímjei képesek feketévé változni, ha felidegesítik őket. Az Oryzias celebensis rizshalak egyedei ezzel a lépéssel a dominanciájukat kívánják hangsúlyozni – írja a LiveScience.

A kutatók három tartályt állítottak fel, hogy teszteljék, milyen körülmények között sötétedtek el a hímek. Két tartályt algák borítottak – az egyikben két hím és egy nőstény, a másikban pedig három hím volt. A harmadikban nem volt alga, csak két hím és egy nőstény.

Az algás akváriumban a halak folyamatosan támadták egymást, a másikban azonban nem, ami arra utal, hogy valamiféle fedezékre lehet szüksége az állatoknak ahhoz, hogy biztonságban érezzék magukat a támadáshoz. A szakértők arra is felfigyeltek, hogy a fekete nyomot hagyó halak mindenkit támadtak, azonban amelyik hím nem vált feketévé, az csak a nyom nélküli társait és a nőstényeket támadta.

Nem ez az első halfaj, amelynél hasonló jelenséget figyeltek meg a pigmentszemcséket tartalmazó sejtek neurotranszmitterekkel való kölcsönhatása során.

A szivárványos guppiknál például a domináns halak szeme elfeketedik, amikor riválisuk megtámadására készülnek. Robert Heathcote, az Oxfordi Egyetem biológusa szerint azonban sok esetben pont hogy az alárendeltséget jelzi a színváltozás: a márványsügéreknél a fekete sávok megjelenése inkább az áldozatokra vall.