Kihalt fajok bukkantak elő egy tó mélyéről

Az őslénykutatók szerint ez lehet az Egyesült Államok egyik legfontosabb paleontológiai felfedezése.

Hihetetlenül ritka, több millió éve kihalt állatok maradványaira bukkantak az egyesült államokbeli Powell-tóban – írja a Live Science.

A fosszíliákat egy olyan területen találták meg, amely általában víz alatt van, most viszont a tó változékony vízállásának köszönhetően sikerült megvizsgálni. A kutatóknak mindössze 120 nap állt a rendelkezésükre mielőtt a víz újra ellepte a helyszínt, ezalatt azonban lenyűgöző leleteket tártak fel.

Az őslénykutatók szerint a felfedezett csontok úgynevezett tritylodontidákhoz tartozhatnak, amelyek emlősszerű hüllők voltak. Ezek a melegvérű, növényevő állatok nagyjából 180 millió éve haltak ki, fajaik a patkányméretűtől a farkasnagyságúig terjedtek. A szakértők elmondták, hogy a leletek elképesztően ritkák, és az Egyesült Államok egyik legfontosabb paleontológiai felfedezésének számítanak az idei évben.

A tudósok azt remélik, hogy a maradványok tanulmányozása segíthet rájönni arra, mikét élték túl ezek az állatok a triász–jura kihalási eseményt, és hogyan fejlődtek a jura időszakban.

Kapcsolódó
Félelmetes óriásragadozó koponyájára bukkantak
Az ősi állat még a dinoszauruszok megjelenése előtt élt.