Súlyos tüneteket okozhat a koronavírus új variánsa

Már 15 országban van jelen az új koronavírus variáns.

Augusztus végén Magyarországon is azonosítottak egy új koronavírus variánst, az Erist, alig egy hónappal később pedig már itt is van az újabb mutáció, a Pirolának nevezett BA.2.86 variáns.

Az Independent szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Pirolát a hét megfigyelés alatt álló variáns egyikének nyilvánította, ez a nyomkövetési rendszerük háromfokú skáláján a legalacsonyabb szint.

A korábban említett Eris a második szintű, vagyis aggodalomra közepesen okot adó variánsként van számon tartva.

Érdemes azonban kihangsúlyozni, hogy a Piroláról egyelőre keveset tudni. Eddig 15 országban azonosították, melyek a következők: Egyesült Államokb, Kanada, Egyesült Királyság, Dánia, Franciaország, Németország, Svédország, Spanyolország, Portugália, Izrael, Ausztrália, Thaiföld, Dél-Korea, Japán és a Dél-afrikai Köztársaság.

Mivel a Pirola az omikron törzshöz tartozik, az alaptünetek között az orrfolyást, a fejfájást, a kimerültséget, a tüsszögést és a torokfájást tartják számon alapvetően.

Emellett azonban többen tapasztaltak hasmenést, szemirritációt és kiütéseket a Pirola kapcsán.

A Pfizer és a Moderna az új variáns kapcsán már jelezte: frissített vakcináik a korai vizsgálatok alapján az Eris és a Pirola ellen is védelmet nyújthatnak, teszi hozzá a 444.

Kapcsolódó
Szlávik János: Hihetetlenül gyorsan terjed a koronavírus új variánsa
Az Eris nem okoz súlyosabb tüneteket, mint az omikron, de nagyon gyorsan terjed.