Ritka betegséget mutattak ki egy több száz éves múmiánál

A szakértők úgy gondolják, hogy a völgyi láz egy ritka típusa ölte meg a nőt.

Több mint száz évvel ezelőtt egy nő mumifikálódott maradványaira bukkantak Bolíviában. Eddig nem volt tisztázott, hogy mi okozta az érintett halálát, egy új tanulmány alapján azonban egy gombás fertőzés, a völgyi láz, más néven kokcidioidomikózis állhatott a háttérben – írja az IFLScience.

A kórokozó általában nem halálos kimenetelű légzőszervi megbetegedést idéz elő, ebben az esetben azonban úgy tűnik, hogy elpusztította az áldozat csontjait, ami valószínűleg a halálához vezetett.

A völgyi láz bizonyos, a Coccidiodes nemzetségbe tartozó gombák belélegzésével kapható el. A fertőzés nem adható át, a betegség az Egyesült Államok délnyugati, valamint Közép- és Dél-Amerika száraz és félszáraz területein fordul elő. A kokcidioidomikózis főként talajjal vagy porral való érintkezés után alakul ki, és a leggyakrabban a fizikai munkásokat érinti.

A betegség elsődleges formája tüdőgyulladás-szerű, az esetek 1-5 százalékában viszont progresszív, krónikus és gyakran halálos kimenetelű, szétterjedt fertőzésként jelentkezik. Az ilyen esetek kevesebb mint felében a kórokozó a csontokat támadja meg, jelentős elváltozásokat alakítva ki a koponyán és a gerincen. A múmia esetében ilyen deformációkat detektáltak.

A holttestet 1897-ben fedezték fel egy nyugat-bolíviai barlangban, később pedig az olasz királyi konzul szerezte meg, jelenleg így a Nápolyi II. Frigyes Egyetem Antropológiai Múzeumában őrzik. A lelet 765 éves, a nő 25-35 éves korában halt meg, testét zsugorított helyzetben balzsamozták be.

Más ősi andoki múmiákhoz hasonlóan a nő hasát is kokalevelekkel tömték ki, koponyáját pedig mesterségesen deformálták, hogy megnyúltnak tűnjön. A test röntgenvizsgálata számos csontos elváltozást detektált, amelyek a koponyán és a csigolyákon koncentrálódtak. A kutatók szerint ezek a völgyi láz ritka típusának jelei.

A szakértők eleinte arra gyanakodtak, hogy a múmia tuberkulózisban (tbc) szenvedett, amely a 13. században jelen volt az Andokban, és hasonló deformációkat okoz. A közelebbi vizsgálat ugyanakkor azt mutatta, hogy a múmia elváltozásainak jellege és elhelyezkedése különbözik a tbc-hez köthető deformációktól.

A betegség főként férfiakra jellemző, és ősi, nyugat-bolíviai leleteknél még nem írták le. A felfedezés azt sugallja, hogy a korabeli nők olyan fizikai munkát végezhettek, amely során pornak voltak kitéve.