Ez a kis hernyó akár kórházba is juttathatja

Az amerikai gyapjaslepke hernyójának csípése olyan fájdalmas, mintha izzó szenet fognánk vagy baseballütővel ütnének meg, ráadásul sokáig is tart.

Az amerikai gyapjaslepke hernyójának csípése olyan fájdalmas, mintha izzó szenet fognánk vagy baseballütővel ütnének meg, ráadásul sokáig is tart. A rovar első ránézésére szőrősnek tűnik, a szőrszálak azonban válójában tüskék, amelyek erős mérget juttatnak bárkibe, akit megszúrnak. A kutatók most megfejtették, miért is okoz ekkora fájdalmat a hernyó mérge – írja a Live Science.

Egy július 10-én publikált tanulmány szerint a tűzhernyónak is nevezett állat mérge olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek hozzátapadnak az emberi sejtekhez és lyukakat „ütnek” beléjük. Az érintett sejtek ennek hatásra erős fájdalomjeleket küldenek az agyba, ezért ennyire kínzó a hernyók szúrása.

Az amerikai gyapjaslepke (Megalopyge opercularis) lárvája Észak-Amerika legmérgezőbb hernyói közé tartozik, évente több tucat ember kerül miattuk kórházba az Egyesült Államokban.

A szakértők szerint szúrás esetén le kell mosni az érintett bőrfelületet, el kell távolítani a beágyazódott tüskéket, jéggel és szteroidos kenőcsökkel pedig enyhíthető a fájdalom. Azt javasolják, hogy aki korábban tapasztalt már allergiás reakciót rovarok miatt, az forduljon orvoshoz a szúrás után.

Kapcsolódó
Mérges hernyók tartják rettegésben Virginiát
A szakértők szerint amennyiben valaki találkozik az állattal, jobban teszi, ha elkerüli.