Ezért leszünk mindig betegek nyaralás alatt

A nyaralási betegség létezik, meg is mutatjuk, mi okozza.

Bizonyára sokan tapasztalták már, hogy bár a vakáció előtt még semmiféle tünet nem jelentkezik, a nyaralás első napjaiban leteríti az embert egy régóta lappangó kórokozó. A felső-légúti, influenzaszerű tünetekkel, valamint a fáradtsággal és a migrénes fejfájással jelentkező nyaralási betegségnek a Semmelweis Egyetem szakértője szerint a stressz szintjének felborulása lehet az oka.

Papp Zsuzsanna pszichológus, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének adjunktusa szerint a szakirodalomban leisure sickness ként ismert nyaralási betegség egyik lehetséges magyarázata az immunrendszer és a stressz összefüggése. A stressz bizonyos funkciókat gátol – például a gyulladásokért felelős immunválaszt –, míg másokat aktivál.

Vagyis amíg benne vagyunk a mókuskerékben, addig lehet hogy nem tör felszínre a betegség, majd amikor a stressz szintje megváltozik, kiütközhetnek a tünetek.

A közlemény szerint az is lehetséges, hogy már az út előtt pár nappal bennünk bujkált a kór, de valahogyan kezeltük a tüneteket, viszont amikor kicsit leengedünk, akkor kerül a betegség lefutása a nehezebb fázisba. Gyakran előfordul az is, hogy az alapvetően gondterhelt munkahelyi szituációra még rárakódik az utazással kapcsolatos tervezés, vagyis már egy eleve halmozottan stresszes állapotban indul útnak az ember, és ezek mind negatívan hatnak az immunrendszerre.

Természetesen az is benne lehet, hogy az út során kerültünk olyan környezetbe, ami kiválthatta a betegséget. A szakember kiemelte: számszerűen nem vagyunk többször betegek a nyaralás alatt, mint a hétköznapokban, de előbbit felnagyítja az emlékezetünk, jobban megmarad az emlékeink között.